Mirakelet på Biri!

Biri-Brøttum 2-3 (2-0)

Brøttums lag: Rune Grønbakken – Endre Bergseng (Fredrik Ingstad i 45 min), Sigurd Bergseng, Ottar Randgaard, Tor Kristian Hansen (Markus Sveen i 20 min) – Daniel Eide (Erik Andre Skrukkerud i 20 min), Fredrik Gjeldaker, Håvard Bergseng, Reza Nawabi, Øystein Øverbø – Jan Roger Øverbø (Cato Stenbråten i 55 min)

Undre er sjelden godt dokumenterte hendelser, men mirakelet på Biri torsdag kveld ble bevitnet av flere titalls personer, og er også betryggende bekreftet i kamprapporten. Og godt er det, for det som skjedde i løpet av kampens 10 siste minutter er ikke hverdagskost på ei fotballbane, i hvert fall ikke med et seniorlag fra Brøttum involvert.

Biri hadde åpnet sesongen feilfritt før torsdagens kamp mot Brøttum, og sto med imponerende ni poeng på tre kamper mot LFK 3 og de forventede topplagene Øyer/Tretten og Nes. Og de gulkledde, proppfulle av selvtillit, styrte da også de første 45 fullstendig. Våre gutter ble liggende dypt i banen, uten aggressivitet eller press på ballfører. Biri ruvet høyest i lufta, var sterkest i duellene, var først på alle andreballene, og var mer presise i pasningsspillet. Fint lite fungerte for våre gutter, som vel knapt nok har kontrollert ballbesittelse på de gule sin halvdel hele omgangen.
Det var ikke snakk om noen sjanseorgie for vertene, men etter rundt 20 minutter smeller Lars Brostuen et frispark fra 25 meter i tverrligger og over mål. Dette var et realt varsel på hva som var i vente, uten at alarmklokkene ringte høyt nok til å vekke våre gutter..

Etter 27 minutter blir vi dermed straffet for ikke å være deltakende i kampen. Hansen er i en duell inne i feltet, med hånda svevende over hodet, idet ballen fyker til værs etter at to føtter treffer ballen samtidig. Handsen er langt ifra forsettlig, men vi kjøper dommerens syn om at «har du hendene over hodet, må du ta konsekvensen av det også». Nevnte Brostuen er sikkerheten selv fra straffemerket, og Biri leder fullt fortjent.
Og kun seks minutter senere kommer en ny uheldig, men fortjent, scoring til vertene. En Biring kommer seg rundt på vår høyre side, og slår 45 grader ut i feltet fra dødlinja. Gjeldaker er først på ballen, men klareringen går i en vakker bue (sett med Biri-øyne) over Grønbakken i kassa, og daler ned i lengste hjørnet. Dermed 0-2 til pause, og der og da var det absolutt null og niks som tilsa at kampen skulle ende i noe annet enn en klar hjemmeseier.

I pausa er det ikke så helt enkelt å finne positive elementer å bygge videre på fra en helsvart førsteomgang, men Biri-spillernes stadige påminnelser overfor våre gutter om hvor dårlige Biri hadde vært i første omgang, ble brukt for alt det var verdt. Selv om Biri hadde eid første omgang fullstendig, var visst dette årsverste av dem, og ikke noe de kunne være bekjent av, da de hadde så mye høyere nivå inne. Greit nok det, men det faktum at dette virket vesentlig viktigere for dem å få tydeliggjort overfor oss enn internt i eget lag, ga oss bøttevis av motivasjon til å matche dem på en ganske annen måte etter pause.

Så er det da også et helt annet Brøttum-lag som entret kunstgresset til de siste 45. Vi står langt høyere i banen, og er mye mer aggressive i presset, som gjør at der Biringene så tilnærmet ufeilbarlige ut i første omgang, gjorde også de nå feil og mistet ball. Nå er det plutselig vi som styrer kampen, og trykker hjemmelaget bakover i banen. Man kan ane at det gradvis sprer seg en usikkerhet blant de gule etter hvert som vi stadig tar mer og mer over spillet, og hjemmelaget bruker nå alt de kan av tid på alle dødballer, forståelig nok. Selv om vi nå dominerer banespillet, produserer vi ikke all verden av sjanser før alt eksploderer i det 80. minuttet.
Vi kommer oss oppover langs høyresiden, men innlegget går gjennom hele feltet til innbytter Skrukkerud, som tar med seg ballen inn i 16 igjen, før en Biri-forsvarer forsøker å kappe han i to, og dommeren peker på straffemerket for andre gang i kampen. Biri-spillerne argumenterte for at taklingen skjedde på 16-meterstreken, noe dommeren sa seg fullstendig enig i, før han opplyste de gule om at streken faktisk tilhører straffefeltet, og diskusjonen var over før den strengt talt var i gang. Gjeldaker er like sikker på straffen som Biris Brostuen var før pause, og 1-2!

Om ikke hjemmelaget virket ubekvemme før reduseringen, gjorde de i hvert fall det etter scoringen. Temperaturen i kampen stiger betraktelig da Ø Øverbø blir sparket ned og kynisk fratatt en god overgangsmulighet, kun tre minutter etter reduseringen. Vi skulle der og da så gjerne heller hatt den fratatte muligheten enn et gult kort til Biri-spilleren! Frisparket ble imidlertid sendt inn i feltet av Gjeldaker, og H Bergseng får så vidt de lyse lokkene på ballen blant annet i duell med vertenes keeper. Dermed seiler ballen videre inn i det gapende målet, og i løpet av tre minutter hadde 0-2 blitt til 2-2!
Det er ennå igjen 7/8 minutter, og tendensen i kampen tilsier at det bare er å kjøre på. Spillet hardner til, og enda et gult kort blir gitt til en Biri-spiller for en farlig takling med strak fot, før nevnte Skrukkerud blir dagens helt. Før stadionuret på Biri bikker 89 minutter, blir det klabb og babb foran Biri-buret, og etter at situasjonen ser ut til å bli klarert to ganger, kriger Skrukkerud inn 3-2-målet!

Etter dette er rollene snudd. Etter at hjemmelaget har drøyet tid i en halvtime, og pådratt seg et par gule kort, er det nå vår tur til å stå for den ikke fullt så sjarmerende kyniske delen av fotballspillet. Både Stenbråten og H Bergseng blir tildelt gule kort i tumulter som oppstår nede ved vertenes cornerflagg, i et forsøk på å drepe sekunder av overtidstida. Rett etter får også Nawabi et klokkeklart gult kort, da han med en knalltøff takling stanser Biris gode kaptein og midtstopper på tur fremover i banen.

Etter mer enn seks tilleggsminutter blåses kampen endelig av, til enorm jubel fra de røde. 10 magiske sluttminutter gjorde at vi nå har fått en god start på sesongen, med 7 poeng på de tre første kampene.
Neste kamp er torsdag 18.mai, borte mot Nes, som i år igjen har eget seniorlag. Det er meget gledelig for lokalfotballen, og vi ser frem til en ny jevn og tett batalje på Stavsjø!